Het beroep van frituur-uitbater in Vlaanderen wordt vaak geassocieerd met lange werkdagen, fysieke inspanning en de uitdaging van een eigen zaak. Het feit dat je elke dag opnieuw in de geur van frieten, curryworsten en cervela's moet staan, is in het begin misschien leuk. Al zal dat op lange termijn een stuk minder zijn.
Frituren zijn in Vlaanderen natuurlijk nog altijd razend populair. Zo worden goed draaiende frituren soms voor best veel geld overgenomen zelfs. Een zelfstandige frituur-uitbater zou dus best wel goed zijn kost verdienen zou je denken. We bekijken de cijfers wat dieper.
Het loon van een uitbater van een frituur wordt logischerwijze bepaald door de winst van de zaak. Uit schattingen en cijfers blijkt dat een gemiddelde populaire frituur een jaarlijkse omzet draait tussen de €300.000 tot €400.000.
Dat is al een heel aardig bedrag, maar hier moeten natuurlijk kosten af voor personeel, huur gebouw, grondstoffen en belastingen natuurlijk. De uiteindelijke netto-inkomsten liggen logischerwijze een stukje lager dus.
Na alle aftrek zou een gemiddelde Vlaamse frituur-uitbater per maand zo'n 4.500 euro netto overhouden. Aangezien het om zelfstandigen gaan, is het bruto loon iets minder relevant. In ieder geval een heel stuk meer dan het gemiddelde nettoloon in België dat rond de 2.200 euro per maand ligt. Al zit er natuurlijk nog veel meer achter deze cijfers.
Hoewel het loon aantrekkelijk lijkt, is de job natuurlijk niet te onderschatten qua fysieke arbeid en lange uren. Zo zou de gemiddelde frituur-uitbater minimaal 60 tot 70 uur per week werken. Als je dus het loon per gewerkt uur gaat rekenen, klinkt het al iets minder spectaculair.
Glenn die zelf een frituur heeft, legde het bijvoorbeeld heel mooi uit in een interview: “Tien jaar frieten bakken en dan rentenieren, is in principe haalbaar, maar je moet er wel keihard voor werken.”
Dat je dus met veel uren best veel geld kan verdienen, is een understatement. Een andere Vlaamse frituur-uitbater vertelde bijvoorbeeld hoeveel hij verdient: "Op een goeie dag tot 3.200 euro. Jaja, per dag. Op gewone dagen tussen de 2.000 en 2.500 euro. Dat is wel 6 op 7 werken, het frituur om half 11 pas sluiten en de volgende ochtend om 09u00 met de eerste voorbereiding beginnen."
(Bron: Jobat & Statbel)
Lees het artikel op de mobiele website