Dit is het loon van een Vlaamse bakker: "Vroeg opstaan, hard werken maar veel geld"

Als je over pure Vlaamse lekkernijen praat dan denk je al snel aan een bakker en frituur. Zelfs in 2024 zijn bakkers nog altijd razend populair en zie je op zaterdagen en zondagen mensen nog steeds aanschuiven voor verse pistolets, brood en koffiekoeken. Je zou dus denken dat een bakker heel goed zijn kost verdient.

De hamvraag is nu: wat verdient een bakker in Vlaanderen eigenlijk echt? En naast het loon wat moet een Vlaamse bakker daar eigenlijk voor over hebben. Goed geld verdienen, is natuurlijk altijd relatief als je daar heel je privé leven voor opzij moet zetten.

Gigantisch veel omzet als bakker

Wat vooral heel hard opvalt uit cijfers van Vlaamse bakkers is hoeveel omzet ze eigenlijk jaarlijks draaien. Enkele jaren geleden deed het Bakkerspanel een onderzoek naar omzetcijfer van bakkers in België. Daaruit bleek dat de gemiddelde omzet van Vlaamse bakker richting de 800.000 euro per jaar gaat. In Wallonië doen bakkers het blijkbaar met 250.000 euro minder.

Dat is een gigantisch bedrag natuurlijk, maar het is voor alle duidelijkheid omzet. Een bakker blijkt namelijk behoorlijk wat kosten te hebben om tot zijn netto loon komt. Heel wat geld verdwijnt blijkbaar aan energie, huur pand, aankoop van machines, personeel en dure ingrediënten.

Als je alle kosten per maand er zou aftrekken dan zit de gemiddelde, succesvolle bakker in Vlaanderen aan een nettoloon tussen de 3.500 en 4.500 euro netto per maand. Absoluut een heel mooi loon, maar als we de getuigenissen mogen geloven dan staat daar wel een heel apart leven tegenover.

'Als bakker om 02u 's nachts opstaan'

Het leven van een bakker zoals veel zelfstandigen bestaat uit vooral heel lange dagen. Verschil is dat je als bakker soms wel echt gigantisch vroeg moet opstaan. Stefaan die zelf een bakkerij in Oost-Vlaanderen heeft, is daar het perfecte voorbeeld van:

"Ik moet elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur. Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur. In het weekend werk ik zelfs van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends. Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken."

Een bakker kan dus duidelijk zeer goed zijn geld verdienen, maar als je kijkt naar de uren die je presteert dan is een bakkersleven voor veel mensen al een heel stuk minder aanlokkelijk. Wellicht ook één van de redenen waarom jongeren vandaag de dag alsmaar minder voor een job als bakker kiezen.

(Bron: Jobat & Bakkerspanel - Intropic: Bakker Gerdsen)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen