Dit is het gemiddeld loon van een dokter in Vlaanderen: "Veel geld maar veel verantwoordelijkheid"

Het is natuurlijk al lang geen staatsgeheim meer dat een dokter in Vlaanderen best goed zijn kost verdient. Met studies van 7 jaar en soms nog enkele jaren een specialisatie of extra opleiding hoeft dat natuurlijk niet te verbazen. Maar hoeveel verdient een dokter nu eigenlijk per maand echt in België?

Via cijfers van Jobat en andere salaris-websites komen we in ieder geval al een stuk meer te weten. Belangrijk is dat er bij dokters nog altijd een groot onderscheid bestaat tussen pakweg huisartsen en dokters in een ziekenhuis.

Huisartsen verdienen goed maar niet spectaculair

Uit cijfers blijkt dat de meeste huisartsen zo'n 15 tot 20 patiënten per dag zien. Gemiddeld zouden ze minimaal 50 uur per week werken en een bruto loon hebben tussen de 7.500 en 15.000 euro. Dat is een behoorlijk breed gemiddelde, maar het nettoloon geeft wel een duidelijker beeld.

Zo zou een huisarts in België na aftrek van al zijn kosten gemiddeld 4.707 euro per maand netto overhouden. De echte grootverdieners zouden nog 30% meer hebben. Uit onderzoek bleek ook dat huisartsen die alleen in een praktijk zitten meestal zo'n 1.000 euro meer verdienen dan artsen uit een groepspraktijk.

Dokters in ziekenhuizen

In ziekenhuizen werken er natuurlijk ook gigantisch veel dokters met een specialisatie. Vaak ook de mensen die elke week behoorlijk wat uren kloppen. Onder deze dokters blijken vooral radiologen, neurochirurgen en anesthesisten de topverdieners te zijn. Gemiddeld zouden deze mensen richting de 30.000 euro bruto per maand gaan. De beste van België krijgen zelfs meer dan 40.000 euro.

Chirurgen, gynaecologen, longartsen en cardiologen verdien dan wel een beetje minder dan hun collega's, maar mogen absoluut ook niet klagen met lonen die vaak tussen de 20.000 en 25.000 euro hangen.

Ondanks de hoge lonen is natuurlijk niet te onderschatten hoe zwaar deze jobs mentaal ook zijn. Een gigantische verantwoordelijkheid waarbij ze vaak letterlijk mensenlevens in hun handen hebben. Vlaamse chirurg Bruno verwoorde het ook heel duidelijk in een interview met Jobat:

"Het klinkt veel maar in Amerika verdien je voor deze job tot zelfs tien keer meer. Bovendien heeft deze job echt grote risico’s: fouten kunnen namelijk heel zware gevolgen hebben, zowel op vlak van aansprakelijkheid als imago."

(Bron: Jobat/medi-sfeer – Intropic: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen