Voor iedereen die ooit Mark Mylod's ‘The Menu’ heeft gezien, is de kans groot dat de film uit 2022 je zowel met afschuw als met honger heeft vervuld. Met een groep gedoemde eters in een fictief restaurant op een eiland, met Ralph Fiennes als chef-kok Julian Slowik en Anya Taylor-Joy als de uitdagende Margot. Hoewel het exclusieve Hawthorn-restaurant niet echt is, zijn er gelukkig wel een aantal levensechte dubbelgangers zonder moord.
Als je het geld hebt, is het leuk om geld uit te geven aan unieke eetervaringen als een hamburger van de plaatselijke McDonald's niet genoeg is voor je jubileum, verjaardag of promotie. Een YouTuber heeft een drijvend restaurant in Noorwegen uitgeprobeerd dat een once-in-a-lifetime maaltijdervaring belooft.
Natuurlijk hangt er ook een uniek prijskaartje aan, met een rekening van 1.500 euro per maaltijd. YouTuber Harrison Webb laat ons zien hoe het is om te dineren in het Noorse ‘Iris’ - een bolvormig restaurant dat je een 18-gangenmenu voorschotelt terwijl je midden in een fjord drijft. Iris, dat een Michelinster heeft verdiend nadat het pas een jaar open is, wordt het meest afgelegen restaurant ter wereld genoemd en is het geesteskind van de Deense chef-kok Anika Madsen.
Net als in het begin van The Menu gaat Webb aan boord van een veerboot en vaart hij naar Iris voor een menu dat 'vijf tot zes uur' in beslag neemt. Je krijgt in ieder geval waar voor je geld. Aangekomen bij Iris legt het personeel uit dat alles wat je eet is geïnspireerd op de omgeving en neemt vervolgens de gasten mee naar binnen om via een wenteltrap drie meter onder het water af te dalen. Een apocalyptisch klinkende video vertelt hoe een 'wereld van de meest verbazingwekkende ingrediënten' onder onze voeten ligt, waarbij de oceanen veel meer te bieden hebben dan alleen 'een paar vissoorten'.
(lees verder onder de afbeelding)
Webb begint met wat in feite chips en dip is, waarbij je je eigen chips van het plafond moet plukken. Als hij naar boven gaat voor de hoofdmaaltijd, vertelt Webb aan de kijkers: “Het leuke aan dit restaurant is dat alle ingrediënten binnen 500 meter te vinden zijn.” Hoogtepunten waren onder andere een hoofdgerecht met eendenhart, dat werd geleverd met 27-lagen gelamineerd brood en dat 'ongelooflijk' schijnt te zijn. Er is ook een verbazingwekkend ijsdessert dat is gemaakt om op de nabijgelegen bergen te lijken. Hij was niet zo'n fan van een ander dessert met kaviaar, maar je kunt niet alles willen.
Kijkers waren ook onder de indruk van de ervaring en iemand schreef: “Dit gaf echt The Menu vibes! Maar ook het hele uitzicht was zo mooi.” Een ander voegde eraan toe: “Deze prijs is goed voor een once in a lifetime ervaring vergeleken met Tomahawk steak bij Salt Bae!” Een derde grapte: “Ik hou van het internet omdat ik mensen dingen kan zien beleven die ik niet mag beleven.”
Lees het artikel op de mobiele website