In een sollicitatiegesprek kan je lichaamstaal het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Onderzoek wijst uit dat non-verbale communicatie – oogcontact, houding, glimlachen, handgebaren – sterk van invloed is op hoe mensen je waarnemen, vooral in een professionele omgeving. Dit betekent dat in een sollicitatiegesprek hoe je spreekt net zo belangrijk is als wat je zegt, aldus Bert Bean, CEO van het wervingsbureau Insight Global.
Bean heeft in zijn 19-jarige carrière als recruiter en CEO honderden sollicitanten geïnterviewd. Hij merkt op dat de beste kandidaten een eenvoudige truc gebruiken om zich te onderscheiden tijdens het gesprek – een stap die de meeste mensen vergeten, maar als deze goed wordt toegepast, kan die ervoor zorgen dat je meteen wordt aangenomen, voegt Bean toe.
De truc? Gebruik non-verbale signalen om de interviewer te laten zien dat je betrokken bent en blij bent om er te zijn. “De beste kandidaten zijn degenen die op het puntje van hun stoel zitten en duidelijk maken dat ze zeer geïnteresseerd zijn in het gesprek,” legt Bean uit. De reden dat deze tactiek zo effectief is, is simpel: “Mensen willen mensen aannemen die oprecht geïnteresseerd zijn in het werk.”
(lees verder onder de afbeelding)
Om te laten zien dat je een zelfverzekerde, bekwame kandidaat bent, raadt Bean, samen met Indeed, aan om deze signalen te gebruiken: knik en glimlach terwijl de interviewer spreekt, beperk onrustig gedrag, en houd een goede houding aan. Andere wervingsexperts sluiten zich bij Bean aan: alle overige zaken gelijk, heeft een kandidaat met een positieve houding en werkdrang een streepje voor op iemand die verveeld of apathisch overkomt.
Een actieve, enthousiaste houding over een functie is het belangrijkste “groene vlaggetje” waar managers op letten tijdens een sollicitatiegesprek, vertelt Shekhinah Bass, directeur bij Goldman Sachs, aan CNBC Make It. “Iedereen kan het onderzoek doen, maar echte opwinding over de rol tonen en energie in het gesprek brengen blijft veel meer hangen dan iemand die monotoon klinkt of lijkt voor te lezen,” aldus Bass, hoofd talentstrategie bij de afdeling human capital management van Goldman Sachs.
Het is echter belangrijk om te weten dat lichaamstaal niet de enige manier is om je enthousiasme of betrokkenheid te tonen tijdens een sollicitatiegesprek. Zoals Bass uitlegt: “Je kunt zien hoe enthousiast iemand is over een kans aan de hand van hoe soepel ze hun kennis over belangrijke nieuwsfeiten, initiatieven of veranderingen binnen het bedrijf of de bredere sector waarin ze hopen te werken, in het gesprek kunnen verweven.”
(Bron: CNBC - Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website