Als je ooit UNO hebt gespeeld, weet je dat er weinig spellen zijn die sneller vriendschappen kunnen verpesten en je eraan herinneren waarom je je familie de rest van het jaar nauwelijks ziet. Het is allemaal leuk en aardig totdat iemand je met een +4-kaart raakt of je beurt overslaat, en je even ervaart wat ware haat betekent.
Je enige hoop is als je zelf een kaart hebt om erbovenop te stapelen en de last door te geven aan iemand anders. Dat werkt echter alleen als niet iedereen aan tafel hetzelfde doet, anders blijf jij zitten met de heetste aardappel. Maar volgens UNO zelf is dat niet hoe het spel hoort te gaan, wat volgens ons gewoon een grote hoop onzin is. Toch? Iemand speelt een gemene +4-kaart tegen jou, en je mag er niets bovenop leggen.
Volgens de regels van de UNO-goden is je enige optie om het te slikken, de +4-straf te nemen en je beurt te verliezen. Dit maakt die kaart de ultieme vriendschapsmoordenaar. UNO-liefhebbers vroegen zich af of er een uitweg is, maar de strenge scheidsrechters van de regels verklaarden dat die er niet is. Blijkbaar kun je geen +4 op een +4 stapelen, geen +2 op een +4 en zelfs geen +2 op een +2 – wat een enorme teleurstelling is. Aan de andere kant wezen fans van de UNO-mobiele game erop dat het daar anders werkt, omdat de populairste huisregels daar zijn opgenomen.
In feite stapelt vrijwel iedereen +2-kaarten op elkaar, en velen hebben ook regels waarmee je een +4 op een +4 kunt stapelen, omdat dat gewoon een betere manier is om het spel te spelen. Je zou kunnen zeggen dat je speelt volgens de regels van de mobiele versie in plaats van die van het fysieke kaartspel, en dat zou veel problemen oplossen. Maar het blijft een gemiste kans dat de bedenker van UNO geen kaartstapeling toestaat.
Om een of andere reden zorgde het succes van de Barbie-film voor geruchten dat Mattel een film over UNO zou overwegen, hoewel het moeilijk voor te stellen is hoe dat zou werken. Het is tenslotte een spel waarin je kaarten op tafel gooit, "UNO" roept als je nog maar één kaart hebt, en wrok opbouwt bij spelers die je treft met die +4-kaart die je al een tijdje vasthoudt.
(Intropic: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website