CEO zorgt voor ophef met controversiële 'brain teaser' tijdens sollicitatiegesprek

Een CEO heeft online veel ophef veroorzaakt met een opmerkelijke aanpak tijdens zijn sollicitatiegesprekken. Dino Dionne, CEO van Genesis Capital Group, onthulde een wiskundige breinbreker die hij aan sollicitanten voorlegt. De catch? Je hebt slechts drie seconden om het antwoord te geven. Maar wat zegt dit over het sollicitatiegesprek – en jouw kansen?

De vraag die elke sollicitant moet beantwoorden

Dino Dionne deelde de vraag op LinkedIn, samen met de uitleg waarom hij het belangrijk vindt: “3x3-3÷3+3” Hij voegde eraan toe: “Ik geef deze test aan iedereen die ik interview. Als je de job wilt, heb je drie seconden om het juiste antwoord te geven. Je zou verbaasd zijn over de vreemde excuses die ik hoor van mensen die het fout hebben of geen antwoord kunnen geven.”

Dionne benadrukt hoe eenvoudig de puzzel eigenlijk is door te zeggen dat zelfs zijn zesjarige kind het binnen 30 seconden oploste.

Kritiek op deze sollicitatiegesprek-methode

Hoewel de CEO deze aanpak ziet als een goede test voor sollicitanten, is de online reactie gemengd. Veel mensen noemden het onprofessioneel en stelden dat dit weinig zegt over de kwaliteiten van een kandidaat.

Eén reactie op Reddit luidde: “Het enige wat deze vraag laat zien, is dat je toekomstige baas onduidelijke instructies geeft en boos wordt als je niet precies doet wat hij verwacht.” Een ander voegde eraan toe: “Als hij me drie seconden geeft om een antwoord te geven, heb ik één seconde nodig om de kamer te verlaten.”

(lees verder onder de afbeelding)

Wat is het juiste antwoord?

Voor degenen die de uitdaging wel willen aangaan, is de puzzel te kraken met behulp van de BODMAS-methode (haakjes, machten, vermenigvuldigen, delen, optellen, aftrekken).

Een gebruiker legde uit:

- Stap 1: Vermenigvuldig en deel eerst: 3x3=9 en 3÷3=1.

- Stap 2: Tel en trek daarna op: 9-1+3 = 11.

Sommigen kwamen echter tot een ander antwoord (5) door de som simpelweg van links naar rechts uit te rekenen, maar BODMAS is de gebruikelijke rekenregel.

Is deze aanpak nuttig in een sollicitatiegesprek?

Hoewel de vraag interessante discussie oproept, stellen veel mensen dat zulke methoden afleiden van de kern van een goed sollicitatiegesprek: het beoordelen van vaardigheden, ervaring en culturele fit.

Als je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek, is het belangrijker om te focussen op je sterke punten en hoe je waarde kunt toevoegen aan het bedrijf. Deze aanpak mag dan opmerkelijk zijn, maar onthoud dat niet elk gesprek zo verloopt.

(Bron: Indy 100 - Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen