Binnenkort weten jouw collega's misschien perfect wat jij verdient: dit zijn de nieuwe loontransparantieregels

Vanaf 2026 worden Europese bedrijven geconfronteerd met nieuwe regels rond loontransparantie, bedoeld om loondiscriminatie tegen te gaan en gelijke verloning te bevorderen. Deze maatregelen zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel werkgevers als werknemers.

Wat houden de nieuwe loontransparantieregels in?

De Europese Unie heeft een richtlijn aangenomen die bedrijven verplicht om transparanter te zijn over salarissen. Dit betekent dat sollicitanten het recht krijgen om vooraf informatie te ontvangen over het loon of de loonschaal van de functie waarvoor ze solliciteren. Daarnaast mogen werkgevers sollicitanten niet meer vragen naar hun huidige of vorige salarissen.

Voor bestaande werknemers wordt het recht op informatie uitgebreid. Zij kunnen voortaan vragen naar het gemiddelde loon van collega's die vergelijkbaar werk doen. Bovendien moeten bedrijven met meer dan 100 werknemers regelmatig rapporteren over de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen hun organisatie.

Gelijke beloning en bestrijding van discriminatie

Het voornaamste doel van deze regelgeving is het aanpakken van loondiscriminatie, met name op basis van geslacht. Hoewel de loonkloof in België relatief klein is, bestaan er nog steeds verschillen. Door transparantie te vergroten, wordt het voor werknemers gemakkelijker om ongelijke beloning aan te kaarten en voor werkgevers om proactief ongelijkheden te corrigeren. (lees verder onder de afbeelding)

Gevolgen voor werkgevers en werknemers

Werkgevers zullen hun loonstructuren moeten herzien en zorgen voor duidelijke, objectieve criteria voor salarisbepaling. Dit kan leiden tot een herwaardering van bepaalde functies en mogelijk tot loonsverhogingen om ongelijkheden te corrigeren. Voor werknemers betekent dit meer inzicht in hun positie binnen het bedrijf en de mogelijkheid om ongelijkheden aan te kaarten.

Implementatie en handhaving

De lidstaten van de EU hebben tot 2026 de tijd om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Er zullen sancties worden opgelegd aan bedrijven die zich niet aan de regels houden. Daarnaast krijgen werknemers het recht om schadevergoeding te eisen bij bewezen loondiscriminatie.

Voorbereiding op de veranderingen

Bedrijven doen er goed aan om nu al stappen te ondernemen richting meer transparantie. Dit kan door het uitvoeren van interne loonanalyses, het opstellen van duidelijke functieomschrijvingen en het trainen van HR-personeel. Werknemers kunnen zich voorbereiden door zich te informeren over hun rechten en, indien nodig, gesprekken aan te gaan met hun werkgever over hun loonpositie.

(Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen