Aarde krijgt vannacht een ‘tweede maan’ die pas in 2055 weer zichtbaar zal zijn

Vannacht, op 29 september, zal onze planeet een tijdelijke ‘minimaan’ hebben die zowaar enkele maanden in de buurt zal blijven. Dit object, met de klinkende naam '2024 PT5', maakt deel uit van de Arjuna-asteroïdengordel en bevindt zich op een afstand van slechts 4,5 miljoen kilometer van de aarde. Hoewel 2024 PT5 in de baan van de aarde gevangen zal worden, zal het geen volledige omloop rond onze planeet maken.

Wat is een ‘minimaan’?

Een minimaan is een 'tijdelijk gevangen object'. De relatief kleine asteroïde, met een diameter van ongeveer 11 meter (vergelijkbaar met de grootte van een bus) zal enkele maanden in een hoefijzervormige baan om de aarde draaien, van 29 september tot 25 november om exact te zijn; Na deze periode zal het terugkeren naar een heliocentrische baan rond de zon, zoals Aarde dat zelf ook doet.

Dit is echter de laatste kans om deze ruimterots te zien, aangezien hij pas in 2055 weer in de nabijheid van Aarde zal komen. Binnen 31 jaar komt '2024 PT5' dus weer even langs.

(Lees verder onder de foto)

Hoe kan ik de minimaan zien?

Slecht nieuws indien je nu al van plan was om deze nacht zelf naar buiten te lopen. Helaas is het voor de meeste mensen niet mogelijk om '2024 PT5' met het blote oog of met standaard telescopen die je op Bol.com koopt te observeren.

De 'tijdelijke maan' heeft namelijk een magnitude van 22. In mensentaal betekent dat het te zwak is om waar te nemen zonder professionele apparatuur. Zelfs iets meer professionele telescopen moeten hun best doen om het object te zien.

Zijn er nog andere minimaantjes geweest?

Ja, in de geschiedenis van ruimteobservatie zijn er meerdere minimaantjes geweest. Zo werd in februari 2020 het object 2023 CD3 ontdekt, dat een paar jaar om de aarde draaide voordat het onze baan verliet.

In 2016 observeerden wetenschappers dan weer 2016 HO3, dat met een diameter van 40-100 meter niet om de aarde draaide, maar in een synchrone baan om de zon ging, waardoor het leek alsof het onze planeet volgde.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen