Het gaat niet goed met de welvaart van ons land, uitermate slechts zelfs. Een onderzoek van econoom en LDD-politicus Lode Vereeck wijst uit dat slechts 32 op 100 Belgen de economie doen draaien. Probleem!De Belgische welvaart is als een huis met afbrokkelende grondvesten of nog anders uitgedrukt, een omgekeerde piramide met een alsmaar wankelere wordend fundament. Dit zijn de bezorgde woorden van Lode Vereeck. Niet iedereen is dus zo optimistisch als sp.a-lid Vande Lanotte… Na een grondig onderzoek komt de econoom namelijk met enkele alarmerende cijfers naar buiten, die de toekomst van België serieus in vraag stellen.
Zo zijn het slechts 41 op 100 Belgen die hun inkomen verkrijgen door ervoor te werken, waarvan er 9 ambtenaar zijn. Vermits de leden van dat laatste groepje hun loon betaald wordt met ons belastingsgeld, en dus geen onderdeel uitmaken van onze economie, klopt de stelling dat amper 32% van de Belgen instaat voor de financiering van de overige 68%. De niet-werkenden bestaan o.a. uit baby’s, scholieren (grootste groep), bejaarden, arbeidsongeschikten en werklozen. Vereeck waarschuwt dat als het beleid niet positief verandert, er tegen 2050 nog eens 6 werkenden naar de niet-actieve groep verdwijnen en de piramide gegarandeerd instort.
Het sociaaleconomisch herstelprogramma dat de N-VA eerder deze week voorstelde is niet bepaald dé oplossing die Vereeck voor ogen heeft. Ook het plan van economen Koen Schoors en Gert Peersman, om meer besparingen in te voeren, langer te werken en het brugpensioen af te schaffen komt volgens Vereeck een tram te laat.
Maar wat is dan wél de oplossing om deze problematische situatie een andere wending te geven? ”Op korte termijn moeten én werkgelegenheid én de werkzaamheidsgraad omhoog.”, aldus Vereeck. Om jobs te creëren moet de loonkost absoluut omlaag of het zal de verkeerde richting uitgaan. Volgens een recent Oeso-rapport is onze loonkost-kloof met de buurlanden opgelopen tot 12,6%, waardoor jobs aan de lopende band verdwijnen.
Terwijl de loonkost moet dalen, moet de productie stijgen door meer goederen te gaan exporteren naar buitenlandse groeimarkten. Daarnaast zal de federale overheid ook dringend werk moeten maken van de files, rond Antwerpen en Brussel, die ervoor zorgen dat onze economie stilaan verstikt.
Op 6 november komen de vertegenwoordigers van de regionale en federale regeringen samen om een concurrentiepact voor te stellen. Vereeck is ervan overtuigd dat als daar geen basis gelegd wordt om onze loonkloof met Nederland, Duitsland en Frankrijk weg te werken, de Belgische toekomst er allesbehalve rooskleurig uitziet. (DR)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties