Immobiliënwebsite verklapt waarde van elk huis, te koop of niet te koop News
Immobiliënwebsite verklapt waarde van elk huis, te koop of niet te koop
News

Immobiliënwebsite verklapt waarde van elk huis, te koop of niet te koop

De Gentse immobiliënwebsite Realo krijgt vandaag behoorlijk wat media-aandacht omdat ze informatie geeft over de leeftijd, afkomst en financiële situatie van eender welke buurt in ons land. Veel interessanter is echter dat ze ook een richtprijs geeft van ieders huis, dus dat van jou, dat van ons én dat van tante Maria van achter de hoek. En die prijs is meer dan een wilde gok...
Of je je huis nu verkoopt of niet, de tijd waarin de waarde van je huis een geheim was, is voorbij. Op de immobiliënwebsite Realo krijgt immers élk, maar echt élk huis in ons land een prijsetiket opgeplakt. Pure fun voor de nieuwsgierigen onder ons, minder gezellig voor de op privacy gestelde zielen, maar het is niet anders.

Toch vroegen wij ons af hoe de heren van Realo het hebben klaargespeeld om élk huis te schatten. “Uiteraard zijn die prijzen niet gebaseerd op basis van plaatsbezoek, maar is het een ruwe schatting. Daarbij werd rekening gehouden met meer dan 200 parameters, zoals de locatie, de grootte van het pand en gelijkaardige panden in de buurt die verkocht zijn. Die data verzamelen we en op basis daarvan maken we – in samenwerking met academische partners en de vastgoedwereld – een ruwe indicatie van de waarde van het huis”, vertelt Bregt Colpaert aan Clint.be.

Daarmee is Realo de allereerste immobiliënwebsite ooit die dergelijke methode hanteert. “Er zijn een hele hoop immobiliënwebsites te vinden, maar we zochten naar een manier om ons te onderscheiden van de rest. Dit leek ons interessant”, klinkt het.

Hun opvallende werkwijze heeft behoorlijk wat reacties uitgelokt. Meestal waren die positief, maar niet altijd. “Uiteraard zijn er al een aantal mensen geweest die op hun tenen getrapt waren, maar ze moeten beseffen dat het slechts om een ruwe schatting gaat. Mensen die er trouwens problemen mee hebben dat de waarde van hun huis zichtbaar is, kunnen ons altijd vragen om dat bedrag te verwijderen”, aldus Colpaert, die benadrukt dat de privacycommissie op de hoogte is en haar goedkeuring gegeven heeft. Dus, iemand zin in een kwartetspel om ter duurst huis? (KDN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties