Geen herdenking jubileum Chinees bloedbad News
Geen herdenking jubileum Chinees bloedbad
News

Geen herdenking jubileum Chinees bloedbad

Vandaag is het dag op dag 25 jaar geleden dat de hel losbrak op het Tiananmenplein in Peking. Het was een studentenprotest waar maar liefst een miljoen studenten en burgers aan deelnamen. De betogers kregen het hard te verduren want ze werden zonder enige vorm van menselijkheid op een gruwelijke manier doodgeslagen. Een officieel dodental is nooit bekend gemaakt.
4 juni 1989 is een dag die velen in China niet snel zullen vergeten. Op deze dag barstte in Peking op het plein van de Hemelse Vrede de hel los. Het was het grootste massaal protest tegen de Communistische Partij van China sinds de revolutie in 1949. Dat China censuur hoog in het vaandel draagt is al langer geweten, maar de staatstilte die jarenlang werd opgebouwd tart de verbeelding. Door die censuur is er nooit een publieke discussie geweest, waardoor sommige Chinese jongeren niet weten wat er juist is gebeurd.

Er zal geen herdenking plaatsvinden voor de honderden, misschien wel duizenden, slachtoffers. De afgelopen weken werden activisten en critici geleidelijk aan onder huisarrest gezet. Sommigen werden zelfs verzocht Peking te verlaten. De Chinese autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen om de rust op het Tiananmenplein te bewaren. Buitenlandse journalisten mogen het plein niet op, er mogen geen reportages over gemaakt worden door buitenlandse media en het internet wordt streng gecontroleerd. Enkel in Hong Kong vond er gisteren een vreedzame wake plaats voor de herdenking van de slachtoffers.

IR

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties